2015. január 31., szombat

Nos, 20 napja nem ettem, de kösz, jól vagyok! :)

Ma is futással indult a nap! Na nem kint a szélfútta hidegben, errefelé még nem tágítottam a komfortzónámon! :) Bent a meleg szobában futottam a futógépen. Igen, tudom, hogy az nem olyan hatásfokú, és a "hivatásos" futók ezt nem is tekintik futásnak, de a célnak, hogy levezesse az energiámat és lefárasszon, tökéletesen megfelelt ez is. Jól bírtam. Már nagyon várom, hogy visszatérhessek a konditermi edzéshez! Mert ugye van ezzel kapcsolatban is egy célom. Be fogok nevezni egy testépítő versenyre! S mivel nem sok nyersevő testépítő van, megmutatom, hogy így is el lehet érni ezt a célt, nem csupán az unásig szajkózott csirkemell-rizs kombóval.

Tehát tegnap írtam az edzőmnek felkészítendő ama sokkra, amit az az elhatározásom fog neki okozni, hogy nem kívánok visszaállni a főtt ételekre, hanem a blogom címéhez hűen, maradok nyers! :) Tehát továbbra is kerülöm a húst, a tojást, a túrót, a sajtot és a többi állati eredetű ételt. Kivételt csak a mézzel teszek. (Bár sokan ezt nem is sorolják az állati eredetű ételek közé, pedig hát az!)

De nem csalódtam a srácban, azt válaszolta megbirkózik a feladattal, ne aggódjak! Hm, nagyon szeretem amikor valaki nem nyavalyog, hanem megoldja amit kell! Ezt csípem benne.

Az emberek többsége elég sok előítélettel van tele eme kihívásommal és a nyersevéssel kapcsolatban. Sokan azt gondolják, hogyha valaki nem eszik húst, meg főtt tésztát, akkor két métert sem tud futni, mert csak ahhoz van energiája, hogy mozdulatlanul feküdjön. Hát ezt már most meg tudom cáfolni, 20 nap nem evés után!

Ám, hogy ne csak magamból induljak ki, hozok egy másik példát is megcáfolandó azt az előítéletet, hogy aki nyers ételeken él, az energetikai csökevény!

Van egy kiemelkedő sportember, Tim van Orden, aki 2004 óta nyersevő. Néhány hét alatt  - miután a makrobiotikus táplálkozásról áttért a nyers étrendre - nem csupán elmúltak az egészségügyi panaszai, de kiugróan megnőtt a sportteljesítménye is. Ekkor határozta el, hogy kimagasló teljesítményével fel szeretné hívni a figyelmet a nyers életmódra. Ehhez a hosszútávfutást, a hegyi futást és a lépcsőfutást választotta. 

Elmondása szerint most 41 évesen jobb formában van, mint 20 évesen amikor versenyszerűen atlétizált. A lépcsőfutó világbajnokság helyszíne legutóbb egy több mint 400 méter magas felhőkarcoló volt...
Azt gondolom, nem kell ecsetelni, hogy milyen kemény felkészültség és állóképesség szükséges ennek a teljesítéséhez!

S hogy a nyers étkezés mennyire nem utópia, hanem a jövő életformája mutatja az is hogy Los Angelesben több mint 20 nyers-vegán étterem van és itt él a világ legnagyobb nyers közössége is, amely több ezer követőt számlál.
És hogy mennyire lehet így hatékonyan táplálkozni? Tim a legkeményebb edzéses napokon se fogyaszt 1500-2000 kalóriánál többet! (pedig a testépítők és a versenyszerűen sportolók akár napi 5000 kalóriát is betolnak az arcukba)
A nyers evéssel nagyon hatékonnyá válik az "üzemanyag" felhasználása a testnek, köszönhetően annak, hogy a szervezet teljesen kitisztul, s így hatékonyabb lesz a felszívódás.

Szintén érdekes, hogy több sportoló felfigyelt Tim kiemelkedő teljesítményére, melynek az egyik titka  - bármily meglepő - a zöld turmix! :) A verseny előtt fogyasztott zöld turmix segítségével gyorsul a regeneráció, és megelőzhető az izomláz is, mivel nem fog keletkezni túl sok tejsav.

Nos, a szösszenetnyi kitérő után ugye nem kérdezik meg többen, hogy nem környékez-e ájulás vagy nem vagyok-e energiaválságban!? :) Mert nem vagyok! Ugye, most már Te is elhiszed?

Oké. Jöhet a mai löket? Na akkor hajrá!

Kedves unokahúgom, Csilla kisfiának kívánságára, ma kivis turmix készült, gyönyörű színben és igazán élvezetes ízben! :) Bátran próbáld ki!

Céklás-kivis turmix 

2 kisebb darab cékla
3 kivi
1 avokádó
1 alma
2 banán
2 evőkanál őrölt chia mag
víz

Simán  adhatod a lurkóknak is! Robinak is nagyon ízlett, s akkor igencsak finom lehet, mivel extrémen finnyás a drágám! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése