2016. január 30., szombat

1. nap - Mire jó a zöld turmix?

Igen, belekezdtem! 
Itt kortyolgatom a 2016-os év első zöld turmixát! Te jó ég, mennyire hiányzott ez az íz! :))

Akinek nem volt tavaly affinitása, avagy lehetősége arra, hogy kövesse az első 30 napos kihívásomat, azok kedvéért leírom mire is jó ez a zöld lötyi...

Kezdjük az alapoknál...

Miért a legteljesebb táplálék a zöld turmix?

A zöld italok kis világunk legcsodálatosabb termékei, melyek fantasztikusan kipucolják a szervezetet, élettel és energiával töltenek fel
Értékük és érdekességük a zöld levelekben rejlik, melyek által rengeteg értékes ásványi anyag, vitamin és enzim jut a szervezetbe. Javítják és helyes útra terelik az emésztést, segítenek gyomorsav-túltengés, reflux, vagy puffadás estén is. És - nem utolsósorban - megszabadítanak a szervezetben felhalmozódott salakanyagoktól, méreganyagoktól.
Amellett, hogy energiát adnak, és rendszeres fogyasztásukkal segíthetnek leküzdeni a fáradtságot, a túlsúlyt, csökkentik az alvásigényt, valamint komolyabb betegségek gyógyítására és megelőzésére is kiválóak. Megszűntetik a szervezetben lévő gyulladásokat, és hatásosak a rák megelőzésében is.
Attól függően, hogy milyen színű zöldséggel készíted, a színe nyilván változhat, hiszen készíthetsz piros vagy sárga turmixot is, ha céklás vagy sütőtökös italt is szívesen kipróbálnál, amihez a blogomban szintén találhatsz recepteket. Úgy döntöttem, szép, színes, nyomtatható receptkártyákat is fogok készíteni, így könnyedén összegyűjtheted valamennyit. Ha zöldségturmix "gyártásba" fogsz, vedd figyelembe, hogy legalább 600 wattos gépet vásárolj, mely a kemény, kötött növényi rostokat képes felszakítani. Ezáltal a kész ital nagyon könnyen emészthetővé válik, hiszen alaposan elő lesz készítve.

Mikor fogyaszd?

A turmixok fogyasztása reggel a legideálisabb: mert kitakarítja a szervezetet, lúgosít és feltölt energiával. Ráadásul a reggelid is le van tudva, és 5 perc alatt elkészül. Tényleg! :)
Ami még nagyon fontos! "Rágni" kell. Mivel az emésztés már a szájban elkezdődik, lényeges, hogy minden korty összekeveredjen a nyállal. Tehát lassan célszerű inni, nem csak úgy leküldeni...  

Hogyan készül?

A zöld turmixok alapja nagyobb részben, kb. 60%-ban gyümölcs. Ez lehet banán, alma, körte, kivi, barack, szőlő, dinnye, ananász, eper vagy különlegesebb gyümölcs, mint a mangó, gránátalma, papaya, amihez épp kedved van, vagy ami épp elérhető. A darabokra vágott gyümölcshöz jön hozzá egy-két marék zöld levél, ami lehet a klasszikus spenóton és sóskán kívül akár madársaláta, tyúkhúr, kelkáposzta, angolzeller, mángold, petrezselyem, sárgarépa zöldje vagy koriander is. A fűszerezés teljesen rád van bízva: ha van kedved, adj a turmixodhoz citromlevet, lime-ot, gyömbért vagy más friss fűszert, a lényeg, hogy megmaradjon az egész természetes alapanyagúnak. Ha pedig krémesebben szereted tehetsz hozzá avokádót is. 
A zöldségeket és a gyümölcsöt tedd be a turmixgépbe, öntsd fel annyi vízzel, amennyire sűrű italt szeretnél, édesítsd ha a gyümölcs nem elég édes, és turmixold össze! Ideális reggeli minden korosztálynak, mert kellő energiával indulhat így a nap. Bővelkedik friss éltető enzimekben, természetes gyümölcscukorban, vitaminokban és ásványi anyagokkal tölt fel minket. Kellőképpen telít, de nem terheli meg reggel az emésztőrendszert. Ideális edzés, testmozgás előtt egy órával fogyasztani. 

Most elrohanok, mert lesz egy randim, de még leszek ma és leírom a mai receptet...

***
Ma egy alapreceptet készítettem el némi változtatással...

Hozzávalók:

1 csomag spenót (10 dkg)
1 kis ág brokkoli
1 kis darab csicsóka
2 közepes alma
2 banán
4 db datolya
1 liter víz

Az alap zöld turmixhoz mindig kell valami zöldség, ez nálam most a spenót lett, kiegészítve egy kis ág brokkolival, (amit általában nem javasolnak zöld turmixba, mert nyersen elég csípős az íze), és egy kis darab csicsókával (gyerekkoromban ettem utoljára). 
Kell gyümölcs, ami sok esetben alma és banán, illetőleg célszerű valami plusz édesítést is beletenni ha a gyümölcsök nem túl édesek, vagy édesebben szeretjük. Én inkább a datolyát javaslom mint a mézet, mert nagyon kellemes karamellás aromát kölcsönöz a turmixnak...
Ja, és el felejtsük a nagy izgalomban vízzel felönteni! :) Az én gépemnek két literes a tartálya, nyilván ettől is függ mennyi vizet lehet hozzáadni.... És ha elkészült, lehet nyakalni befelé! 

1 megjegyzés:

  1. Szabadna kérni egy "PRINT" gombot is csak az írásra (és talán a hozzávaló képre)? Olyan jó lenne, ha minden alkalommal ki tudnám nyomtatni az oldalon látható reklámok és egyéb zavaró dolgok nélkül. :-)

    VálaszTörlés