2016. január 31., vasárnap

2. nap - Egyszerű sütőtökös turmix

És már egyből egy kis csavar a turmix kúrában... Most jön az egyik legegyszerűbb sütőtökös turmix, ami létezik, és az egyik legfinomabb is! Ennél már csak a Pikánsan fűszeres sütőtökös turmix lesz jobb, de ezt majd késbőbb osztom meg veletek! :)

Ja, igen! Mielőtt megkérdezi valaki, igen, a sütőtököt nyersen teszem bele a turmixba. Tehát nem sütöm, nem főzöm, nem párolom. És nem csak ezt, hanem valamennyi összetevőt nyersen használom. A turmixkúra lényege az, hogy nyers összetvőkből (zöldségekből, gyümölcsökből, aszalványokból és magvakból) készítünk turmixot, hogy a lehető legtöbb érték és tápanyag kerüljön be a szép testünkbe! :)

Miért jó a sütőtök nyersen?

Azért kell, hogy nyers legyen, hogy abszolút minden érték benne maradjon, ne vesszen el belőle semmi! A sütőtök rendkívül sok értékes anyagot tarlamaz, úgy mint karotint, kalciumot, vasat, cinket, mangánt, foszfort, biotint, niacint, pantoténsavat, A, B1, B2, B6 és C-vitaminokat és folsavat, éppen ezért ajánlatos néha nyersen is fogyasztani. 
A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen a megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás kezelésére is. Csökkenti az asztmás rohamokat. 

Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Jótékonyan hat az emésztési problémákra. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a koszorúér problémák megelőzésében és a fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák kialakulásának kockázata. Tehát egy univerzális zöldségról van szó, amelyből ízletes leves, főzelék, sütemény, lekvár, vagy ivólé is készíthető.

És persze egy megaegészséges és gyönyörű színű turmix is! :) Lássuk akkor...

Sütőtökös turmix

Hozzávalók:

2 banán
1 alma
30 dkg sütőtök (nettóban, tehát magtalanul és hámozva)
1 nagy sárgarépa
1 narancs
1 liter víz
méz vagy agave szirup (ízlés szerint)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése