2015. február 1., vasárnap

21. nap - Fűszeres-mandulás turmix

Fűszeres-mandulás turmix

fél csésze (kb. 125 ml) 12 órára beáztatott mandula
3 banán
1 érett avokádó
fél teáskanál fahéj
fél teáskanál kardamom
fél teáskanál szerecsendió
méz (opcionális)
víz

Finom, édes, lágyan krémes és cseppnyit pikáns ízű turmixot kapunk.
A 3 banán méz nélkül is kellemesen édessé teszi, ám ha valakinek ez nem elég, és még szeretne kanyarítani rá egy kanállal, bátran teheti. :)


Hogy miért FONTOS, hogy beáztassuk a mandulát, azt azonnal kifejtem... de előtte:

Hogy megnézzük értékesebbek-e az élő (vagyis a nyers) ételek mint a főttek, erre van egy nagyon egyszerű példa. Vegyünk két krumplit. Az egyiket főzzük meg. Találós kérdés: vajon melyik fog kicsírázni? A nyers vagy a főtt? A csíra az élet kezdete. Ami ki tud csírázni, az élettel is fel tud tölteni, képes megfiatalítani és meggyógyítani.

Írtam már Dr. Edward Howell-ről, aki az életét tette fel (50 évig kutatta az enzimeket - mely kutatás eredményét az Enzimtáplálkozás című könyvében összegzi), hogy ráébressze az embereket arra, hogy mitől leszünk - idő előtt - betegek, legyengültek, enerváltak, öregek, ráncosak. Ugyanis korunk előrehaladtával belső enzimkészleteink kifogynak, s e tény következményei mindenki számára jól érzékelhetőek: orvoshoz járkálás, hajfesték és szemránckrém vásárlás, fakó-petyhüdt bőr, reggeli fájdalmak, "korral jár" - hamis önigazolások, sajnálkozás: "bárcsak megint 20-30 lennék"... stb.

Az a szokás, hogy ételeinket megfőzzük és vegyi anyagokkal feldolgozva esszük (adalékanyagok) valamint az alkohol, a kábítószer és az egészségtelen ételek iszonyatos mennyiségű enzimet vonnak el a véges készletből.

Miért okozzák ezt a főtt ételek?

Mert semmi, de semmi enzim nem található bennük, a megemésztésükhöz viszont értékes enzimeket pocsékolunk el a sajátjainkból. A hőkezelés nem csak az ételekben lévő vitaminokat teszi tönkre, de ezt a tortúrát az érzékeny enzimek sem élik túl. Minden gyermek véges enzimkészlettel születik. E mennyiségnek kell kitartania életük végéig. Minél gyorsabban használjuk el ezeket, annál gyorsabban halunk meg. Ez nem hipotézis, ez bizonyított tény. Hogy erről miért nem beszél senki, az egy nagyon jó kérdés...

Sajnos sok középkorú ember hal meg testenzimjeinek elpusztítása miatt. Írtam már korábban, hogy az a különbség a nyers és a főtt ételek emésztése között, hogy pl. egy nyers sárgarépában alapból benne van az adott sárgarépát megemésztő enzim, tehát ennek az ételnek az emésztése nem von el ezimet testünk értékes készletéből. (További infot Dr. Edward Howell könyvében találhatsz. Nagyon javaslom ha érdekel a téma.)

Ja igen! Megoldás is van! Nem szabad hagynunk, hogy a testünk a véges készletből oldjon meg mindent! Ha maradunk a főtt ételek fogyasztása mellett szükséges enzim-kapszulát is bevinni, amik sokkal, de sokkal fontosabbak a vitamin és egyéb tablettáknál!

Miért kell áztatni a magokat?

Minden magnak van egy áztatási (illetőleg csíráztatási) ideje, ami ahhoz kell, hogy az enzimgátlók kioldódjanak belőle. (A mandulának 12 óra, a diónak 24 óra az áztatási ideje.)
Hogy miért vannak benne enzimgátlók? Nos, azért, hogy az állatok ne egyék meg a magokat. Így tud a növényfaj fennmaradi és szaporodni. Ez is egy, a természet csodái közül! :) Ha nem áztatjuk be a diót, a mandulát, a mákot stb. evés előtt, nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén nehéznek érezzük a hasunkat és rossz közérzettel számolhatunk, és ráadásul az enzimek nem hasznosulnak, mert nem jutunk hozzájuk!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése