Nem vitás, kilógok a sorból... Ebben is. Mindig is tudtam, hogy engem valahogy fordítva csináltak, ami már elég sok dologban visszaköszönt... Vonz, és mindig is vonzott a különlegesség, az újdonság, minden ami nem szokványos, ami rendhagyó...
Még pogácsát sem sütöttem soha. Egyedül. Talán nagymamámnak volt egy gyenge próbálkozása arra nézve, hogy igazi, vérbő háziasszonyt faragjon belőlem, aki befőttet rak el, pogácsát, rétest süt, belet pucol, tyúkot kopaszt stb. de még neki sem sikerült ezt a tervet véghezvinnie, pedig ő igen-igen erős akaratú asszony! Anyukámat viszont nem érdekelte a projekt, ő mindig dühös volt, ha a konyhában zavartuk a húgommal... Így mi nem úgy nőttünk fel, hogy sertepertélhettünk a mami körül és bokáig lisztesen, tésztát gyúrhattunk, meg segíthettünk tojást felverni...
Valahogy a nyers ételekben megtaláltam azt a kreativitást, és a felfedezés, alkotás izgalmát, amit a főttekben sosem sikerült...
Holnap pedig pogácsa készül! Nyers pogácsa! :)) Kimondani is fura! Még én sem kóstoltam! Ez a kísérletezgetés nálam valóságos élményszámba megy!
Imádok nyers tortát tervezni! Ez nem olyan mint a főtt ételeknél, hogyha nem tartod be pontról-pontra a receptet dobhatod ki az egészet. Itt úgy működik a dolog, hogy néhány apró szabályt kell szem előtt tartani, és egyszerűen nem lehet elrontani. Az ízek hatalmas választéka áll rendelkezésedre, hogy alkoss velük valódi, élettel és egészséggel teli, fantasztikus ízű süteményeket!
Az első ilyen szabály, hogy minden réteg mint a hagyományos tortánál áll egy száraz és egy nedves anyagból. A tésztája mindig valamilyen mag (pl. mandula, dió, kesudió, lenmag - ezeket keverni is lehet) és valamilyen "ragadós" aszalt gyümölcs (pl. datolya, mazsola) Ezek könnyen összeállnak, így nem kell hozzá plusz útifűmaghéj, ami zselésítő, sűrítő anyagként van jelen a nyers tortákban. Tehetünk bele fűszerket is ha illik az alapízhez. Pl. fahéj, szerecsendió, kardamom, ánizs, borókabogyó, mézessütemény fűszerkeverék, szegfűszeg, citrom-, vagy narancshéj stb.
A krém réteg lehet a legváltozatosabb hiszen ezer féle töltelék kerülhet bele. Friss és/vagy aszalt gyümölcs pl: alma, banán, avokádó, eper, áfonya, narancs, málna, sárgabarack stb. édesítésnek: méz, agave szirup, kókuszvirág cukor, sztívia, eritritol stb. Tehetünk még bele - az ízét figyelembe véve - mákot, vaníliát, kókuszreszeléket, kakaóport, kókuszolajat és a fenti fűszereket is bátran. Az útifűmaghéj pedig, szinte állandó szereplője a krém rétegnek, hogy ne legyen folyós, hiszen ebben nincs "ragasztó" anyag.
A teteje megint tőlünk függ, milyen ízű. Mehet rá sima, vékony, fényes csoki máz (kakaópor + méz), vagy a datolya és kókuszolaj kellemes elegye, ami a nagy kedvencem egy kis kesudiós beütéssel... :)
Na jó. Térjünk vissza a mai kreációmhoz.
A Drága Hugim kérésére Bounty torta került ki a kezeim közül, ami a legmesszebbmenőkig kiállta a kóstolási tesztet! :) (Robi volt olyan kedves és magára vállalta a zsűri hálás szerepét!)
Ennyi dolog kell hozzá. |
3 rétegűre terveztem, végül 4 rétegű lett. Annyi réteget készítesz, amennyit csak akarsz. Van, aki az alsó, "tészta" réteget megduplázza, még egyszer megismétli a "krém" réteg után...
Első réteg:
4 darab nagy datolya (kimagozva)
100 g dió (előzőleg 24 órát áztatva, megszárítva)
50 g őrölt barna lenmag (megőrölve, ezt nem kell felhasználás előtt áztatni)
(De készítheted csak dióval vagy mandulával is, akkor nem kell lenmag. Ha mandulával készül, akkor azt 12 óráig kell áztatni. Bármilyen áztatott magot használsz, azt - áztatás után - hagyni kell megszáradni. A lenmagot és a kesudiót nem kell áztatni.)
Ilyen lesz, amikor elkészült! :) |
Második réteg:
200 g natúr kókuszreszelék (kávédarálón megőrölve)
2 evőkanál agave szirup (vagy méz, vagy 2 evőkanál kókuszvirág cukor)
3 teáskanál vanília esszecia (elhagyható)
1 dl kókusztej
2 evőkanál útifűmaghéj
Aprítógépbe bele minden, összekeverni majd a tortaformába ezt is beleönteni és elegyengetni. Akkor igazán szép a torta, ha ez a réteg hófehér. Nekem sajnos elszínezte a vanília esszencia, mivel az sötétbarna, de ez most így sikerült. Az ízén persze nem rontott! :) De legközelebb a harmadik rétegbe teszem...
Harmadik réteg:
4 darab nagy datolya (kimagozva)
100 g dió (előzőleg 24 órát áztatva)
50 g barna lenmag (megőrölve)
1 dl kókusztej
2 evőkanál útifűmaghéj
2 evőkanál holland kakaópor
Aprítógépbe bele minden, összekeverni majd a tortaformába beleönteni és elegyengetni.
Negyedik réteg:
6 darab nagy datolya (kimagozva)
5 evőkanál kókuszolaj (nem muszáj megolvasztani, a forró víz elintézi)
1 deci forró víz
1 evőkanál holland kakaópor
2 evőkanál útifűmaghéj
Turmixgépbe bele minden, összerántani, a tortaformába beleönteni, majd kicsit megrázogatni a formát, hogy egyenletesen szétterüljön.
Tetejét lehet díszíteni kókuszreszelékkel, csokimázzal, vagy úgy, ahogyan szeretnéd...
Rém egyszerű, nagyon finom és laktató! Ezért akármennyire finom, egy szelettel bőségesen jóllaksz az is tuti! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése