2015. február 18., szerda

Mandulasajt készült...

Olyan szinten beálltam a nyersevésre, hogy már a sült kolbász sem tud kizökkenteni belőle! :) Huha, ez pedig nagy szó, mert imádok/-tam minden disznóságot! :)
 
Hétvégén Hugiéknál disznótor ütötte fel a fejét, és ment a disznólkodás ezerrel! :) Minden földi jó készült, amit az "előző életemben" imádtam. Kaptunk kóstolót, amire Robi rá is vetette magát, én meg segédkeztem benne... No persze csak annyiban, hogy vacsira kolbászt sütöttem neki! Jaj de szeretem az illatát! Nekem csak ennyi jutott! :) De cseppet sem bánom! Érdekes, hogy milyen jól elvagyok azzal a gondolattal, hogy többet nem lesz részem ilyen ízekben. Nem sajog a szívem, nem csorog a nyálam és nem ordítoznak az ízlelőbimbóim sem a sült kolbász után. Persze jó volt szagolgatni, de ennyi pont elég is volt belőle. :)
 
No de térjek a lényegre, nemde? Ma izgalmas kalandozást tettem! Mandulasajt került ki a kezeim közül! :) Igen! Magvakból nem csak vajat, majonézt, tejet és tefölt lehet készíteni, hanem sajtot is! Nem először csináltam, de anno valami félrecsúszott, és nem lett igazán jó. Ez valahogy sokkal finomabb lett! És gyönyörű hófehér! A sajt mindig is a gyengém volt, nagyon odavagyok érte. A receptje kicsit sem nehéz, de kissé pepecselős és időigényes, már csak azért is, mert a mandulát áztatni, majd hámozni, a sajtot pedig erjeszteni kell...
 
Medvehagymás mandulasajt

2 bögre (500 ml) mandula
3 bögre (750 ml) víz
1 evőkanál inaktív sörélesztő pehely (bioboltban teljes bizonyossággal fellelhető)
1 evőkanál útifűmaghéj
1 teáskanál só
1 teáskanál Vega-mix (bioboltban kapható, sómentes fűszerkeverék)
medvehagyma (szárított vagy friss, ízlés szerinti mennyiségben)

Mivel most a friss medvehagymát nélkülöznünk kell, szárítottal készítettem a sajtot. De persze bármilyen ízű lehet, amilyen fűszereket szeretsz. Zöldfűszeres, borsos, paprikás, tavaszi vagy csak natúr amilyenhez kedved van...

A mandulát 12 órára beáztattam, hogy az enzimgátlók kioldódjanak belőle, erre azért van szükség, hogy a benne lévő enzimek aktiválódhassanak benne.


Miután letelt a 12 óra, forró vizet zuttyintottam rá addig, hogy ellepje egy percre, mivel - állítólag így könnyebb lehúzni a héját... hát ne hidd! Bő fél órámba telt, hogy ilyen szép fehér mandulákat kapjak, mint itt a képen! :) De a nyersételektől nem sajnálom az időt... Nem tom miért... ? (vállrándítós szmájli)
Majd a szép fehér mandulákat a vízzel összeturmixoltam, és üvegekbe töltve, napos helyen 3 órát erjesztettem. Ezután szűrőbe öntöttem a cuccot és egy órán át hagytam csöpögni, hogy a sajtot kinyerjem belőle.  
 
Majd tálba borítottam, megkínáltam a receptbeli hozzávalókkal és beletömködtem egy műanyag tálkába, hogy kedvére formálódhasson, majd irány a hűtő 1-2 órára. És kész is!
Igazán nem ördöngősség, ha még nekem is sikerült! :) Bár nem lett teljesen sima az oldala, mint egy trappistának, de istenien átjárta a fűszer, lágyan krémes, nem túl karakteres, kellemes ízű, puha és szuperül kenhető állagú sajt lett belőle.
 
 
Lehet simán kenyérre (vagy nyers kenyérre) :) kenni, kinek melyik ízlik, (nemsoká hozok ilyen receptet is) vagy ehető salival, ahogy most én eszem, vagy szerintem a natúr sajt nagyon finom lehet gyümölccsel is... bár van egy szabály miszerint a gyümölcs, a helyes ételtársításban csak magában ehető, én ezt - natúr változatban - tuti kipróbálom pl. szőlővel... :)
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése