2015. február 8., vasárnap

28. nap - Diótejes banánturmix

Két nap maradt a 30 napos kihívásomból... Most már nagyon kívánós vagyok! És napok óta megzakkanok egy sós, borsos káposztasalátáért! Fehér káposztából, sárgarépával, olívaolajjal, sóval-borssal. Lereszel, vagy felvagdos, összekavar és kész. Ennyi. 5 perc és imádom! Szerintem ez lesz az első étel, amit elkészítek és földöntúli élvezettel fogom megenni! :) De érdekes lesz ismét villával enni és nem szívószállal! :D

Kérte az edzőm, hogy állítsak össze egy heti étrendet! Ó, szerintem még semmit nem tettem ilyen örömmel! :)))
Látni akarja, hogy milyen nyers kaják fogják kitölteni bennem az "űrt" és szolgáltatni az energiát a kétórás edzéseinkhez. Mivel ez alapján állítja össze az edzéstervet. De már most jelezte: "Gyilkos lesz!" De szeretem mikor "kegyetlenkednek" velem! :)

Mára egy nagyon egyszerű, de annál finomabb turmixot hoztam. Könnyű vasárnap délutáni nasinak, és mennyei desszertnek sem utolsó! A gyerekek is imádni fogják, ahogy én is! :)
Igaz, hogy picit rá kell készülni (egy napot), de ígérem, megéri!

Én, személy szerint nagyon szeretem a tejes turmixokat. Viszont a nyers étrendbe nem tudjuk a tehéntejet semmilyen formában sem belecsempészni, ezért azokból az anyagokból kell dolgoznunk, melyek adottak. Ám szerencsére magok és termések egész sora áll rendelkezésünkre, hogy isteni magtejek alapját képezzék. Ezúttal én a diót választottam alapanyagnak.

Isteni diótejes banánturmix
Tehát a mai turmixom:
Diótejes banánturmix

1 l diótej
3 banán
fél teáskanál fahéj
2 datolya
méz vagy agave szirup (ízlés szerint)
Kész diótej
Először a diótejet készítettem el. Ehhez beáztattam 2 csésze, kb. 20 dkg diót, 24 órára. (mondtam, hogy rá kell készülni). Mikor letelt az idő, a diót alaposan átmostam és beleöntöttem a turmixgépbe.

(Az áztatólevet soha nem öntöm ki. Virágokat öntözni kiválóan lehet vele, tele van értékes tápanyaggal.)

Hozzáadtam 1,2 liter vizet és összeturmixoltam.
Jó ha tudod, ehhez legalább 500 wattos turmixgép szükségeltetik!

Diópép
Mikor készen van, gézen, tiszta harisnyán, konyharuhán stb. kinek mi a zsánere, át kell szűrni. A visszamaradt diópépet is sokrétűen fel lehet használni. Pl. palacsintához tölteléknek, vagy készíthetsz belőle kis trüffeleket vagy sokféle nyers édességet. Majd leírok egy párat...

Egyébként hasonlóan készül a máktej, (ami a másik nagy kedvencem), a szezámtej, a kesudiótej és a mandulatej is. (A kesudiót nem kell áztatni.) Mind karakteres, rendkívül tápláló és nagyon finom! :) A kész magtejhez - az íze kedvéért - adhatsz fahéjat, mézet, agave szirupot, datolyát, cukrozatlan kakóport, stb. kísérletezd ki, neked hogy ízlik.

Amikor készen lett a diótej, akkor csak összeturmixoltam a további hozzávalókkal a recept szerint.
Ha nem szeretnéd, nem muszáj leszűrni. Ha bennehagyod a diópépet akkor talmasabb turmixot kapsz. Ennyi. Nagyon egyszerű és igencsak szerethető kis turmix ez! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése