Ma ezt ebédeltem: Kaliforniai paprikába töltött nyers fasírt, feta sajt nélküli görög salival és extra olajbogyóval! Imádom a fekete olajbogyót! Ez amolyan családi ökörség nálunk mivel a húgomat is így rakták össze, de ő még rátesz erre egy lapáttal, ugyanis egy film alatt képes ebből eltűntetni egy 900 grammos befőttesüvegnyit! Csak úgy magában... :)
Ha azt mondjuk "fasírt", az emberek előtt azonnal megjelenik az a kicsi húsgolyó, amiről el sem tudják képzelni, hogy hús nélkül is milyen derekasan megállja a helyét! :) Sokan még mindig azt a hamis ideológiát vallják, hogy hús nélkül nem lehet egy jót enni, nem lehet jóllakni, és nem lehet tartalmas és finom ételt készíteni... nos, erre ma rácáfoltam, ugyanis ezt ebédeltem és nem éheztem meg még este sem... Csak azért ettem vacsira egy szelet bounty tortát, mert nagyon megkívántam... :)
Tehát a fasírt hús nélkül nagyon tartalmas és finom étel. A recept pedig annyira egyszerű, hogy még egy gyermek is össze tudja állítani 5 perc alatt! (Már ha az aprító közelébe engedjük...) A nyersételekben ez az egyik legklasszabb dolog, hogy őrült hamar elkészülnek! A másik pedig az ízük! :)
Nyers fasírt
(A recept nem saját gyártmány, Nagy Szaffinától származik.) http://www.szaffinafuszerkonyhaja.com/
1 (250 ml) bögre sárgarépa
1 (250 ml) bögre dió (24 óráig áztatva, majd szárítva)
1 nagy fej lilahagyma
3-4 gerezd fokhagyma
pirosparika
só, bors
majoranna
Uzsgyi mehet bele minden az aprítóba, jól összedolgozzuk és utána magyarosan fűszerezzük, ahogy szeretnénk. Általában 1-1 arányban használunk diót és sárgarépát. Ha gyermekeknek készítjük, vagy nem vagyunk annyira diópártiak, esetleg eltolhatjuk az arányt a sárgarépa javára. De megnyugtatok mindenkit egyáltalán nincs a kész fasírtnak dióíze! :)
Külön én nem tettem bele olajat, mert a salira már tettem, így egy kissé "morzsás" maradt, de annyira tapad, hogy meg lehessen vele tölteni a paprikákat, vagy én ettem cukkini karikákra téve is. Ha azt szeretnénk, hogy jobban összeálljon, csorgathatunk bele egy kevés olívaolajat vagy más, hidegen sajtolt olajat, ki mit szeret.
Szaffina úgy is ajánlja, hogy vágjuk ketté a paradicsomokat, és vájjuk ki a belsejüket. Majd a kivájt részt a fasírtmasszához keverve, töltsük vissza a paradicsomokba.
Fantasztikus ebéd kerekedett nekem belőle, de vendégváró falatnak sem utolsó ez a szuper kis étel! :)
És tényleg 5 perc alatt készen van! Ami a több idő, az a dió áztatása, szárítása. Én be szoktam áztatni fél-egy kiló diót 24 órára, majd egy-két napig szárítom, így aztán mindig van itthon áztatott, szárított dióm, hiszen ezerféle ételhez fel lehet használni, mert a diót általában a hús helyettesítésére használjuk a nyerskonyhában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése