2015. február 7., szombat

27. nap - A főtt étel fogyasztása, mint szenvedélybetegség?

Tegnap nem voltam épp a toppon, de a turmix tényleg finomra sikerült! Bár ahhoz képest olyan szörnyű sem volt, pl. egész nap kibírtam pálinka vagy konyak nélkül! :) Ez azért nagy szó, mert bár korábban minden természetes gezemicét magamba tömtem, ami kicsit sem hajazott gyógyszerre (szerencsére akut gyógyszerutálatom van), ám a legjobban mégis ezek váltak be! :)
Próbáltam már Jägerrel is, viszont - mivel sosem iszom - másfél deci és 10 perc után már szédültem, összeakadt a nyelvem és csak kapaszkodva tudtam közlekedni... de a hasam még mindig görcsölt...
Tegnap pedig kibírtam csak a melegvizes cuccal a hasikómon...

Volt egyéb hozománya is a tegnapi napnak! Szinte egész nap olvastam... (Na ezért is jó értékesítőnek avagy vállalkozónak lenni. Ha nem vagy toppon, egyszerűen nem mégy emberek közé.)

Szóval majdnem teljesen a magamévá tettem Victoria, 12 lépés a nyers étrendig című könyvét és olyan dolgokat fedeztem fel benne, amik - még rám is - az újdonság erejével hatnak, pedig már olvastam ezt a könyvet...
Meg fogsz döbbenni! Ahogy én is tettem!

A főtt étel, mint egészségromboló tényező ma már számos modern kutatás tárgyát képezi. Több ízben kimutatták, hogy teljesen mindegy ketrecben tartott vagy a mezőn legelésző állat húsát esszük, ha megfőzzük vagy megsütjük a húst, rákkeltő mutagének és karcinogének keletkeznek benne, amik növelik a vastagbélrák kockázatát.

Többek között azért nehéz ezt elhinni, és elfogadni, mert ugye mi mindannyian - én is - ezen nőttünk fel. Már 6 hónapos koromban kaptam főtt ételt, ahogy sokan mások is.
Ma nagyon is elismert dolog ha valaki jól főz. Sőt! a főzés tudománya az egyik legalapvetőbb elvárás egy nővel szemben, ez mutatja meg mennyire házias az asszonyka. Valamint a főtt étel fogyasztása - ezen felül - fontos társadalmi igény is. S ugyebár olyan társadalomban élünk, ami nem szereti a kilógó különcöket.

De ezek mellett el kell fogadnunk, hogy a főtt étel, amellett, hogy káros, súlyos függőséget is okoz. (Azonnal kifejtem, miért.) S azért veszélyesebb, mint az összes többi szenvedélybetegség, mert nem tartjuk annak, s így nem is védekezünk ellene. A leginkább függőséget okozó anyagok: a kenyér, a tej, a hús, a cukor, és a só.

Vajon miért érzik úgy sokan, hogy a kenyérről a legnehezebb lemondani?  A tudományos kutatások egy újfajta peptidet találtak a gluténben, amely a morfiumhoz hasonló hatást mutat. Magas szénhidrát tartalma miatt a kenyér energiát ad, ugyankkor erős nyugató hatással is bír, ami megelégedettséggel tölt el, s mivel lassítja az emésztést, jóllakottságot biztosít. Ez a magyarázata annak, hogy sokan szinte képtelenek kenyér nélkül jóllakni.

A hús, a baromfi és a hal egy másik, morfiumhoz hasomló peptidet tartalmaz. Nem véletlenül az egyik legkívánatosabb finomságnak a grillezett hús számít, a főzés kialakulása óta. A japán Kanazawa Egyetem tanára, Matsumoto professzor egy kutatás eredményeképpen kimutatta, hogy a grillezett hús a cigarettánál sokkal nagyobb koncentrációban tartalmaz, függőséget okozó anyagokat. Egy 10 dekás grillezett húsban pl. annyi függőséget okozó méreganyag van, mint 800 szál cigarettában. No ezért tartják a legújabb kutatások a főtt ételek fogyasztását szenvedélybetegségnek.

Ezek, számomra teljesen új és megdöbbentő információk voltak. Így már érthető, hogy az első turmixos napomon miért akartam megveszni egy vacak vajas zsölméért, és miért kívánatos számomra a frissen sült kenyér a mai napig is...

Tehát ezért komoly kihívás ez a 30 nap, és ezért nem könnyű átállni a 100%-ban nyers, élő ételek fogyasztására. Victoria sok esettanulmányt megoszt velünk a könyvében a főtt ételekhez kapcsolódó függőségről...
Ír egy 30 éves tanárnőről, akinél rákot diagnosztizáltak. A családjától nagyon erős támogatást kapott, amikor a Kreatív Egészségügyi Központba (CHI) ment, hogy átálljon a nyers ételekre. Hamar jobban lett a természetes tápláléktól, és otthon folytatta az étrendet. A férje, és a 3 fia annyira támogatták, hogy ők is ették vele együtt az élő ételeket. De nem tudott ellenállni a főtt ételek csábításának, és hamarosan visszatért a rákbetegsége. Mielőtt meghalt, írt egy köszönőlevelet Victoriának a sok segítségért...

No remélem, azért nem vettem el minden kedvedet a nyers ételektől, mert ma is hoztam egy szépséget. :) Ugye ilyenkor intenzívebben kell a vas, ezért lett a mai turmixom, céklás.

Céklás turmix

2 közepes cékla
1 avokádó
1 gránátalma
1 alma
3 banán
4-5 aszalt szilva
2 evőkanál őrölt chia mag
víz

Az aszalt szilvánál nézd meg, hogy ne legyen cukros. Aszalt földiepret pl. ezért nem veszek sosem, mert aszalás előtt mindig cukorba forgatják. Illetőleg ezt is célszerű - mármint az aszalt szilvát - felhasználás előtt pár órával beáztatni, egyrészt, hogy kíméljük a turmixgépünket, másrészt pedig, hogy alaposabban "összerágja".
Remélem ízlik majd, ha kipróbálod! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése