2015. február 2., hétfő

Könyvajánló

Páran érdeklődtek nálam a nyers ételek és azok elkészítése felől. Így bemutatom az én kedvenc nyers szakácskönyveimet, egy kis kedvcsináló infóval. A hazai nyers életmód éllovasa Lénárt Gitta, akitől  - többek között - én is tanultam a nyers ételek elkészítését és az aszalás technikáját. Illetve még fogok is, ugyanis áprilisban tart majd egy nyersétel-készítő mesterkurzust, amire beneveztem. :) Már nagyon várom!

Akkor álljanak itt a kedvenceim:

Gitta első könyve, amiben leírja a saját kálváriáját - úgy lászik ez senkinek sem megy gördülékenyen...

Leírja  a csíráztatás és az áztatás rejtelmeit..
Bemutatja a nyerskonyha legfontosabb készülékeit, melyekkel az elkészíthető élő ételek száma hatványozottan növekszik.

Valamint természetesen recepteket is találsz benne: édes és sós levesek, főételek, saláták, desszertek, krékerek, nyers kenyerek, fasírtok, pástétomok, szószok és szusi! :) egyszerű és könnyű elkészítését.
 Az átállást segítő nagyon praktikus könyv, szintén sok életrajzi vonatkozással.
A Floridában található Hippokratész Egészségvédő Intézetben, ahol az élő ételek elkészítését, azok hatását és egy teljesebb életre "nevelést" oktatnak heti turnusokban, a vezető költelező olvasmánnyá tette a dolgozók körében.
Ebben találhatsz különféle sós és édes smoothie (vagyis turmix) recepteket, valamint élő levesek, magtejek elkészítését tudod belőle megtanulni.
 Nyers, élő édességek készítését taglalja ez a szép képes szakácskönyv. Van benne sok recept finomabbnál finomabb sütikről, desszertekről. A teljesség igénye nélkül: nyers müzli (aszalógépben készül - száraz - nem romlik meg hosszú ideig - mióta megtanultam hogyan kell készíteni csak ilyen müzlit fogyasztok, s a családom is imádja), palacsinta, csokis keksz, zserbó, mignon, csokis kókusztorta, epres-áfonyás mandulagolyók, torták, nyers csokimáz, fagylaltok, pudingok, krémek... szóval sok-sok nem hizlaló finomság. :)
Amikor korábban 3 hónapig csak nyers ételeket ettem, többször nyers csokitortát vacsoráztam, és egy dekát nem híztam tőle, sőt! 3 hónap alatt 12 kiló ment le rólam.
Képekkel gazdagon illusztrált, igazi lépésről-lépésre szakácskönyv a legfontosabb alapreceptekkel (nyers kenyér, zöld turmix, nyers bonbonok, élő hamburger, pite, élő lekvár, nyers csokitorta, mandulatej készítés)
Igazi ínyenceknek való, nagyon igényesen összeállított, és szép képekkel díszített szakácskönyv.
Olyan, igazán kívánnivaló képekkel mutatja be az egyes ételeket, hogy csorog a nyálad, és úgy érzed soha többé nem akasz főtt ételt enni... :) Néhány étel a könyvből: fekete-erdei cseresznyeszelet, chilis pácolt padlizsánsaláta édes szójaöntettel, pizza, zöldséges chilisbab "rizzsel", kapribogyós szendvicskrémmel töltött gomba, csokis-narancsos diókrém, almával töltött palacsinta karamellszósszal stb...
Ez az alapmű. Ha valakit foglakoztat a gondolat, hogy "nyers legyen", mindenképp ezzel a könyvvel kezdje.
Ebben leírja Victoria a kezdeteket, miért kényszerültek rá, ők négyen, hogy szó szerint egyik napról a másikra áttérjenek a teljesen nyers táplálkozásra.
Milyen betegségek törtek rájuk - szinte egy időben - és miért. Hogyan kereste a megoldást, s hogyan haltak majdnem bele a férjével, amikor fél évvel később elcsábultak.
Hogyan veszítették el mindenüket, és hogyan maradtak sokáig életben az erdőben...
...s hogyan változtatta meg őket a nyersevés és hogyan lettek a legboldogabb emberek a világon nincstelenül is.

Ez egy igen átfogó könyv.
Leírja, mi történik az ételeinkkel főzés-sütés közben, miért van gyakran éhségérzetünk ha főtteket eszünk, miért nem a legjobb az állati eredetű táplálék, és miért hat gyógyítólag a "napeledel"...
Megtanulhatod a könyvből hogyan kell élő, nyers vajat, sajtot, joghurtot, magtejeket, majonézt, tejfölt készíteni, vegán "tésztákat" köretnek, pástétomokat, mártogatósokat, kenyérféléket, önteteket, töltött zöldségeket, desszerteket.
Nincs benne sok kép, szinte fekete-fehér az egész könyv, pár középütt található színes képtől eltekinte, viszont  több mint 500 receptet tartalmaz!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése