2015. február 5., csütörtök

25. nap - Mandulatejes-epres turmix

Ma egy mandulatejes turmix receptet próbáltam ki. Előrebocsátom, ezt nyáron kell elkészíteni, amikor itthon is van eper! :) Akkor ezt biztosan újra megcsinálom. Ugyan nem kóstoltam meg magát az epret, bíztam a színében és az illatában, de a turmixban nem igazán jött át az íze, inkább a málna a domináns, pedig nem csaptam agyon a fűszerekkel... Konklúzió, nyáron csillagos ötös lesz, jó kis hűsítő-frissítő turmix kerekedett belőle! :) S akkor nyilván kevesebb banán is elég bele...

Ránézésre gyönyörű...
Mandulatejes-epres turmix

1 l mandulatej
50 dkg eper
25 dkg fagyasztott málna
3 banán
10 dkg kesudió
4-5 nagy datolya vagy mazsola (ha a datolyát nem szereted)
vanília (por, rúd vagy esszencia)
szerecsendió
fahéj

A vaníliához csak annyit, hogy vagy hagyd el, vagy szerezd be ezek valamelyikét, legjobb az esszencia, (annak érződik a legjobban az íze) bár az a legdrágább is, de még véletlenül se használj vaníliáscukrot!
A banán a kesudióval remek párosítás! A nyerskonyhában az egyik kedvenc öntetem az édes kesudiós öntet, ami istenien fel tud dobni bármilyen nyers édességet.
Ha nem szeretnél kiadni 700 Ft-ot egy liter mandulatejért, készíthetsz otthon is a következőképpen. Nem nehéz, bár nem lesz meg azonnal az áztatás miatt. Tudod, a magokat áztatni kell. Hogy miért, itt leírtam.
Tehát a mandulát 12 órára be kell áztatni, majd az áztatóvizet leöntve róla, felöntöd forró vízzel addig, hogy ellepje. Tartsd így fél percig, mert így felpuhul a héja és könnyebben lejön. A mandula héja csersavat tartalmaz, ezért jó ha eltávolítjuk, mielőtt tejet, sajtot, vajat készítünk belőle. Én nem mindig szedem le, (pl. a mandulás turmixnál sem vacakoltam vele) de az egyik szakácskönyv azt állítja, jobb ha héj nélkül használjuk. Ám legyen.

Ma már sokadik napja, hogy napi két turmixot készítek, mert Robi is rendszeres turmixivó lett. Minden nap kéri a spenót-alma-banán kombóját, és persze szívesen csinálok is neki. :) Reggel-este megiszik egy-egy bögrével... a többit meg nekem jut. Ha pedig marad belőle, akkor sincs semmi baj, a hűtőben simán eláll. Így mindig adott a másnapi reggelim is, ami elég addig, ameddig ki nem találom az aznapi szépséget!

A farmeromhoz használt szíjon már nincs elég lyuk! Ezt ma vettem észre...
Már vágom a centit, mert ahogy végignéztem egyik-másik nyersétel-készítő videómat ugyancsak megkívántam a nyers fasírtot... a paradicsomos káposztát... vagy a csokitortát! Persze nyersen! Megsúgom, így nem hizlal! :) Majd hozom a recepteket, hátha valakit érdekel! :)

Puszi... holnapig



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése