2017. április 19., szerda

5. nap - Amit én csinálok, az nem léböjt!

Remélem, nem kiabálom el, de tök jól vagyok! :) Még mindig meglepően jól. Továbbra sincs fejfájás, vagy ingerültség (bár a cégem nagyon tud gondoskodni arról, hogy kibillenjek a lelki egyensúlyomból), nincs gyengeség, éhségérzet vagy kívánósság. És tényleg nem tudom mi okozza ezt a jóllétet. Mintha nem is lenne nehéz, de persze az, csak valahogy nem érzékelem. Bár lehet, hogy majd később jön sava-borsa. Talán sokan szívesebben látnák azt leírva, hogy piszkosul nyomi vagyok, megveszek egy vajas zsemléért, én állat, minek kezdtem bele... de semmi ilyesmi nincs bennem.

Nos, nem mindenki jár ilyen jól, ha úgy dönt, sutba dobja az evés, és csak iszik.... :)
Szokás szerint bóklásztam a neten és több figyelmeztetésre is ráakadtam, miszerint életveszélyes léböjt kúrába kezdeni, lám ez is belehalt, amaz meg majdnem... Bevallom kicsit sincsenek rám hatással ezek az elrettentő, hatásvadász irományok, mert a testemet én ismerem, figyelem, tudom mit bír, mire hogyan reagál, s amíg jól vagyok, addig minden ok.

Ráakadtam több léböjkúra-beszámolóra is... Az egyik ilyen élményt olvasni is borzalmas volt, akkor vajon átélni milyen lehetett... Bár csak csendben jegyzem meg, aki egy olyan kúrába belefog, hogy 10 napig csak juharszirup-citrom-víz-cayenne bors kombót fogyasszon, az meg is érdemli a pocsék közérzetet. Mert ezzel a cuccal nem csoda, hogy vacakul van az ember lánya. Bár tény, hogy a juharszirup majdnem vetekszik a mézzel tápanyagban, és élettani hatásban, de ez önmagában édeskevés. Ahhoz, hogy a hétköznapi harcainkat is meg tudjuk vívni a kúra ideje alatt is, minimum finomnak kell lennie annak a "lének" a böjt idején, tápanyagdúsnak, rostosnak, hogy telítsen és valamennyire változatosnak, hogy hosszú ideig akár hetekig is tartható legyen.

Szögezzünk le valamit: amit én csinálok, az nem léböjt! Mert a zöld turmix, és egyáltalán a turmixok, nem csupán levek. Tele vannak rostokkal, hiszen nem a nyersanyagok szűrt levét fogyasztjuk, hanem az egész gyümölcsöt és zöldséget "egyben" tesszük bele a turmixgépbe, tehát voltaképpen elfogyasztjuk az egészet csak más formában. S azért sem tartom veszélyesnek, mert ezek a turmixok koncentrált tápanyagok!
Ki az, aki napi rendszerességgel képes elrágcsálni 20 deka spenótot vagy sóskát? 
Pedig kellene! Nézd csak mi mindenre jók: A spenót élettani jelentősége a magas vitamin, ásványi só és nyomelem tartalmában keresendő. Kitűnő forrása a következő anyagoknak: K, A, C, B2, B6, és E-vitamin, mangán, folsav, magnézium, vas, kalcium, kálium, réz, növényi fehérjék, foszfor, cink, omega 3 zsírsavak, niacin, és szelén. A spenót leveleiben 13 különböző flavonoid található, melyek csökkentik a sejtek oxidatív károsodását. Ez utóbbi felelős pl. a korai öregedésért. De daganatellenes hatékonysága is ismert. Több kísérletben, a rendszeresen spenótot fogyasztó nőknél kimutathatóan csökkent a mellrák előfordulásának aránya. Satöbbi, satöbbi, satöbbi...
A sóskáról csak annyit, hogy frissítő, élénkítő hatású, talán ezért nem hiányzik a kávé :) ismert vizelethajtó és nyákoldó tulajdonsága és növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező képességét, kiváló immunerősítő és vértisztító.

Tehát ha nem tudjuk elrágcsálni a megfelelő napi adagot ezekből az értékes zöldekből, akkor a zöld turmix a legmegfelelőbb módja a bevitelüknek! És a legfinomabb is! Mert a zöld turmix finom. Így nem áldozat hetekig csak ilyesmiket fogyasztani. És a fentiek ismeretében, remélem már elhiszitek, hogy egyáltalán nem veszélyes, sőt! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése