2016. február 18., csütörtök

Fenséges diótejes banánturmix

Ma valami tartalmasabbra vágytam, s a hétvégéről megmaradt áztatott diót felhasználva, úgy döntöttem, készítek egy krémesen-kellemes, finoman eltelítő diótejes turmixot....
S így is tettem!

Hmmm, ez lett aztán a mennyei manna! :) Tény, hogy tömős édességről van szó, amit nem célszerű csak leküldeni és kész, mert hamar megfekszi a gyomrunkat... s amúgy is oly finom, hogy szinte bűn lenne csak lehúzni, hanem inkább cseppenként kell ízlelgetni, mint egy valódi ínyencséget... :)









Diótejes banánturmix

Hozzávalók:
1 bögre (250 ml) áztatott dió
2 banán
1 evőkanál vanília esszencia
1 evőkanál édesítetlen kakaópor
3 darab dundi királydatolya
1 evőkanál méz
1 liter víz

Az elkészítése nem túl bonyolult, de tény, hogy kicsit macerásabb mint egy sima "bele mindent és hajrá" zöld turmixé.
Először magát a diótejet készítjük el. Ami azzal kezdődik, hogy beáztatjuk a diót 24 órára.
Aki nagyon szeretné, ezt a fázis kispórolhatja, de akkor készüljön fel rá, hogy sokkal nehezebben fogja tudni megemészteni a diót, hisz pont azért áztatjuk, hogy könnyebben elboldoguljanak vele az emésztőenzimjeink...

Nos, tegyünk fel, letelt a 24 óra. (Minden magnak meg van az előírt áztatási ideje. A dióé a legtöbb.)
Beletesszük a csap alatt átmosott diót a turmixgépünkbe, (tudjátok, legalább 600 watt teljesítményű kell hozzá) hozzáadjuk a vizet és a mézet, s addig járatjuk a gépet, amíg szinte kifehéredik az egész ital. Majd pedig gézen vagy vékonyabb konyharuhán keresztül leszűrjük a diótejet. Kb. olaj sűrűségű italt kapunk. A diópépet felhasználhatjuk nyers sütikbe, házi müzlibe ha tetszik...
Majd beletöltjük ezt a szépséget a turmixgépünkbe, hozzáadjuk a hozzávalókat, pörgetjük egy ideig, míg kellemesen homogén állagot nem kapunk, és már készen is van az ínyenc diótejes turmix! :) Ugye, hogy nem is nehéz? Aki kipróbálja, váljék egészségére! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése